Deréklazító gyakorlatok

 

Deréklazító gyakorlatok, amelyek munkahelyen is végezhetők

 

A világon az egyik leggyakoribb mozgásszervi fájdalom a derékfájás, amely évente legalább félmilliárd embert érint. A derékfájás egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabb, 20- 50 év közötti korosztálynál is.


Derékfájásra hajlamosító tényezők:


Ülőmunka (akár irodában, akár autóban)
Nehéz fizikai munka
Mozgásszegény életmód
Dohányzás és alkoholfogyasztás
Egyéb alsó végtagi mozgásszervi probléma
Aszfalton, betonon töltött élet kemény cipőben

 

A deréktáji panaszok megelőzéséhez nagyon fontos a helyes ülés, helyes testtartás és a megfelelően kivitelezett mozdulatok fizikai megterheléskor, például emeléskor. Fontos a megfelelő fekvőhely kialakítása is.


Gerincünk egészségének megőrzése érdekében érdemes rendszeresen tornagyakorlatot végezni. Az alábbi deréklazító gyakorlatok munkahelyen is végezhetőek. Az összeállítás a „Deréktáji panaszok megelőzése" (Hanula Judit, Relle Éva 2008.) kiadvány felhasználásával készült.
Lektorálta: Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága.

 

6 gyakorlat a deréktáji panaszok megelőzésére

1. gyakorlat

DERÉKLAZÍTÁS
Álljunk háttal a falhoz, ciponk sarka kb. 10 cm-re legyen a faltól. Fenekünk és a lapockánk érjen a falhoz. Arcunk elorefelé nézzen, vállakat lazán tartsuk leengedve.


Húzzuk a fejünket hátrafelé.
(Ezt akkor végezzük jól, ha ilyenkor kis tokát érzünk közben.)


A térdeket enyhén hajlítsuk be miközben a hasunk behúzásával a derekunkat simítsuk a falhoz, úgy, hogy kezünk ne férjen a derék és a fal közé. Kinyújtva a térdeket homorítsunk enyhén a derekunkkal, de a fenekünk és a lapockánk továbbra is érintse a falat! Ismételjük meg 5-ször!

2. gyakorlat

Megfeszített combokkal háttal a falhoz állva, (ciposarok kb 10 cm-re legyen a faltól, a fenék és a lapocka érintse a falat, de nem nekidolve!) az egyik lábat oldalra terpeszbe emeljük, onnan hátrafelé viszszük, a farizmot megfeszítve sarkunkkal megérintjük a falat, kis erovel neki is nyomjuk, majd visszavisszük, a másik láb mellé zárjuk. A másik lábbal ugyanígy, majd felváltva ismételjük 20- szor.

3. gyakorlat

Csípőszélességű terpeszben állunk nyújtott térdekkel. Megtámasztott derékkal hajoljunk hátra 10-szer.

4. gyakorlat

Végezzünk hátra vállkörzést! 10-szer ismételjük.

5. gyakorlat

Kisterpeszben állva, tarkóra tett kézzel végezzünk törzsfordításokat arra ügyelve, hogy a fenekünk már ne forduljon a törzs után.

6. gyakorlat

GERINC MEGMOZGATÁSA ÜLŐ HELYZETBEN
Üljünk egy szék elejére, egyenes háttal. Kezeket helyezzük a térdre. Hasat húzzuk be, a köldökünket, mellkasunkat húzzuk hátra, cicahátat domborítva. A fej elorebillenhet, amennyire szükséges. A póz megtartása után egyenesedjünk ki és homorítsunk. Változtassuk a két pozíciót 5-ször egymás után.

 

További hasznos információ érhető el a Deréktáji panaszok megelőzésével kapcsolatban a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága honlapján illetve a Deréktáji panaszok megelőzése című kiadványban

 

Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz (5 db)

Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz (5 db)

 

A Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz vény nélkül kapható, metil-szalicilát és levomentol hatóanyagot tartalmazó gyógyszer.

Salonpas tapasz (20 db)

Salonpas tapasz (20 db)

 

A Salonpas tapasz (20 db) vény nélkül kapható, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Salonpas tapasz (2 db)

Salonpas tapasz (2 db)

 

A Salonpas tapasz (2 db) vény nélkül kapható, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére