Miért a Salonpas tapasz? Izom- és ízületi fájdalom ellen

Salonpas fájdalomcsillapító tapasz használata

A Salonpas tapasz fájdalomcsillapító készítmény, amely hatékonyan enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat.

A Salonpas tapasz japán készítmény, amelyet a Hisamitsu cég fejlesztett ki és gyárt már 1934 óta. Japánban helyi fájdalomcsillapításra 90%-ban tapaszt használnak, és csak 7%-ban krémeket, géleket. Elmondható, hogy Japánban 100 vásárlóból átlagosan 98 ismeri a Salonpas márkanevet.

A Salonpas tapasz

 • Hatékonyan csillapítja a húzódás és rándulás okozta izom- és ízületi fájdalmakat
 • Hatását a fájdalom helyén fejti ki
 • A tapasz formának köszönhetően pontosan adagolható
 • Jól tapad. Rugalmas, vékony, mozgás során sem jön le
 • Nappal és éjszaka is kényelmes viseletet biztosít
 • Kellemes mentolos illatú

Miért javasolt a fájdalomcsillapító tapasz használata?

A fájdalomcsillapító tapaszok használata nemcsak Japánban, hanem már az Egyesült Államokban és Európában is a népszerű és dinamikusan terjedő fájdalomcsillapítási módszerek közé tartozik.

A fájdalomcsillapító tapaszokat közvetlenül a fájdalom helyén alkalmazzuk, a tapaszt a legfájdalmasabb területre kell felhelyezni.  A helyi fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők nagy előnye, hogy csak kis mennyisségben kerülnek a keringésbe, így az alkalmazás során alig kell mellékhatásokkal és interakciókkal számolni, a külsőleges alkalmazás miatt kímélik a gyomrot. Biztonságos és hatékony megoldást nyújt a fájdalom kezelésére. Fontos a pontos alkalmazás és az helyes felhelyezés. Sérült, károsodott bőrterületen a tapasz nem alkalmazható.

A fájdalomcsillapító tapasz előnyei

A tapasz forma előnye a krémmel és géllel szemben, hogy biztosítja a megfelelő hatóanyag-eloszlást, így  a tapaszból jobb és egyenletesebb gyógyszerfelszívódás érhető el.

A Salonpas tapaszok 8 órán át tartó alkalmazása, illetve a Salonpas  gyógyszeres tapasz 8-12 órán át tartó alkalmazása biztosítja a megfelelő adagolást, ezáltal a folyamatos fájdalomcsillapító hatást.

A tapasz anyaga a kezelt bőrfelület tapintást érzékelő receptorait tartósan ingerli, így akadályozza a fájdalom-ingerületek továbbjutását.

A Salonpas tapasz technológiájának köszönhetően mozgás közben is biztonságosan a helyén marad, ugyanakkor könnyedén eltávolítható. Hatóanyaga nem dörzsölődik le, nem kenődik el, és a kezelt felületen viselt ruházatot sem szennyezi.

Hogyan fejti ki hatását?

Salonpas fájdalomcsillapító tapasz hatása

A Salonpas tapaszok  főbb hatóanyagai a metil-szalicilát és a levomentol.

A metil-szalicilát az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek közé tartozik, amelyek hatásukat a szervezet ciklooxigenáz (COX) enzimeinek bénítása révén fejtik ki. Ezen enzimek legfontosabb szerepe a prosztaglandinok előállítása, amelyek a szervezetben – több más folyamat mellett – felelősek a gyulladás és a fájdalom kialakulásáért. Végeredményben tehát a metil-szalicilát hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. A metil-szalicilát fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásán túl egyben irritáció csökkentő is.

A levomentol szintén irritáció-csökkentő hatású, emellett a bőrben lévő tapintás-, nyomás-, fájdalom-, meleg- és hidegérzékelő receptorokra is hat. A nem-szteroid gyulladásgátló hatáson túl ez a bőrizgató mechanizmus eredményezi a Salonpas tapasz fájdalomcsillapító, izomlazító és vérkeringést fokozó hatását.

A Salonpas tapasz története

Salonpas fájdalomcsillapító tapasz története - JapánA Salonpas tapasz gyártója, a japán Hisamitsu Pharmaceutical cég elődje egy kis családi vállalkozás volt, mely 1847-ben kezdte meg működését Japán egyik gyógynövényes gyógyításról ismert régiójában. Itt fejlesztették ki az első tapaszt 1903-ban. Ez a termék még inkább egy borogatáshoz hasonlított, melynek alapja egy gyógyhatású kenőcs volt, melyet Japánban őshonos növények felhasználásával készült finom, de erős úgynevezett japán papírba dörzsöltek.

A Hisamitsu cég hamarosan tovább fejlesztette eredeti termékét, és 1934-től már Salonpas márkanév alatt folytatta a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású tapaszok gyártását. A japán vállalat nagy múltra tekint vissza a tapaszgyártást tekintve. A Salonpas 1934-es bevezetése óta több vényköteles és vény nélkül kapható fájdalomcsillapító tapaszt vezettek be világszerte.

Hazánkban a Salonpas készítmények 1991 óta kaphatóak. Jelenleg a Salonpas készítmények harmincnégy országban kaphatók.

Érdekességek a Salonpas tapaszról

Ma Japánban 100 fogyasztóból átlagosan 98 ismeri a Salonpas márkanevet. Mi több, háromnegyed évszázados létezése alatt a márka lassan „elköznevesedett”, azaz a japánok sokszor a Salonpas névvel illetik az összes fájdalomcsillapító tapaszt.

Eladási statisztikák szerint a japán piacon a helyi fájdalomcsillapításra vásárolt termékek több mint 90%-a tapasz, és csak 7%-uk kenőcs alapú. Az elmúlt 20 év során a cég mintegy 20 milliárd tapaszt értékesített, melyek sorba rendezve pontosan harmincegyszer érnék körbe a Földet.

 • 1937  óta gyártja a Japán HISAMITSU
 • 1991 óta van forgalomban Magyarországon
 • 98% -a a fogyasztóknak ismeri a terméket Japánban
 • 34  országában van jelen a világon, (USA-ban, Egyesült Királyságban, Svédországban)
 • 31- szer érné körbe a földet, az elmúlt 20 évben értékesített
 • 20 milliárd tapasz

Hogyan fejlesztették?

Salonpas fájdalomcsillapító tapasz Magyarország

A Salonpas tapasz fejlesztése során a cél egy nagy hatékonyságú, biztonságosan alkalmazható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő termék előállítása volt. A Hisamitsu cég különös figyelmet fordított mind a hatóanyagok, mind pedig a magas minőségű segédanyagok kiválasztására. A terméket a tradicionális japán gyógyítás tapasztalatai alapján, papírba dörzsölt gyógyhatású kenőcsökből és borogatásokból fejlesztették ki.

A Salonpas tapasz forgalomba hozatala

A Hisamitsu cég a forgalomba hozatal előtt alapos, többfázisú klinikai és nem klinikai tesztelési programmal igazolta a Salonpas tapasz hatékonyságát és biztonságos alkalmazhatóságát. Például az USA-ban történő engedélyezési eljárás keretében több mint 800 amerikai páciens bevonásával folytattak évekig vizsgálatokat, melyek eredményét végül jóváhagyta, és a termék forgalmazását engedélyezte az illetékes amerikai hatóság (United States Food and Drug Administration – FDA).

A Salonpas tapasz Magyarországon

Hazánkban a Salonpas tapasz forgalmazását 1991-ben engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet. A 20 db-os és 2 db-os, gyógyhatású készítményként regisztrált tapaszok mellett 2016-ban került bevezetésre a Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz (5 db) már gyógyszerként engedélyezve.

Magyarországon a Salonpas tapasz hivatalos forgalmazója a Sager Pharma Kft.

Salonpas fájdalomcsillapító tapasz a világ élvonalában

 

words brand


Az Euromonitor International nemzetközi piackutató cég vizsgálata alapján a Salonpas a világ 1. számú vény nélkül kapható fájdalomcsillapító tapasza.

A 2022. május 18-án közzétett Euromonitor piackutatás alapján. https://global.hisamitsu/pdf/news_release_E_220518.pdf

 

A világ tapasz értékesítésének 70%-át adó országokban a kutatócég kereskedelmi interjúkat folytatott a gyártókkal, nagykereskedőkkel, illetve ellenőrizték a

kiskereskedelmi üzletek készletét is. Országonként és tapaszmárkánként elemezték az értékesítési adatokat, és ezen eredmények alapján a Salonpas-t találták a vezető vény nélkül kapható tapasz márkának.

hisamtisu

 

A Hisamitsu vállalat alapvető célkitűzése, hogy készítményeivel világszerte hozzájárulhasson a „minőségi élethez”, és fontos küldetése a „tapasz kultúra” terjesztése.  A Salonpas 1934-ben történt bevezetése óta Japánban a tapaszos fájdalomcsillapítás napjainkra már előtérbe került a gyomor-bél rendszert terhelő, szájon át szedhető készítményekhez képest. A Salonpas olyannyira a tradicionális gyógymód részévé vált Japánban, hogy a Salonpas-nak a Japán Évforduló Bizottság által jegyzett hivatalos ünnepnapja van, amelyet minden évben május 18-án ünnepelnek.

Magyarországon a Salonpas készítményeket a Sager Pharma Kft. forgalmazza. 2016-ban új taggal bővült a Salonpas család. A 20 db-os Salonpas tapasz és a nagyobb méretű, 2 db-os Salonpas tapasz mellett elérhető a TDDS* technológiát alkalmazó 5 db-os Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz is.

 

 

*Transdermal Drug Delivery System

Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz (5 db)

Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz (5 db)

 

A Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz vény nélkül kapható, metil-szalicilát és levomentol hatóanyagot tartalmazó gyógyszer.

Salonpas tapasz (20 db)

Salonpas tapasz (20 db)

 

A Salonpas tapasz (20 db) vény nélkül kapható, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Salonpas tapasz (2 db)

Salonpas tapasz (2 db)

 

A Salonpas tapasz (2 db) vény nélkül kapható, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére